Rok szkolny 2021/2022

Kulinarna podróż klasy 3 tg4 (2021-12-15)

  • Urszula Woźnik-Batko
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_1
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_10
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_11
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_12
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_13
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_14
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_15
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_16
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_17
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_18
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_2
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_3
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_4
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_5
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_6
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_7
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_8
  • 2021-12-15_kulinarna_podroz_9

W środę 15 grudnia 2021r. klasa III TG4 z paniami Klaudią Zborowską – nauczycielem przedmiotów gastronomicznych i wychowawcą Martą Biernat wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Miejscem warsztatów była Restauracja Vinnica w miejscowości Sygneczów – okolice Wieliczki.

Uczestników w podróż kulinarną w klimacie kuchni włoskiej, zabrał szef kuchni pan Grzegorz Szczygieł. Pod okiem profesjonalisty uczniowie przygotowywali trzydaniową kolację:
Przystawka:
bruszetta, pralinka wieprzowa, krewetka w sosie maślanym
Danie główne:
kurczak sous viole z sosem pieprzowym, duszona marchewka,
pęczotto z zielonym groszkiem i pieczoną papryką
Deser:
Fantazja serowa

Praca pod okiem doświadczonego szefa kuchni, z możliwością wykorzystania nowoczesnego sprzętu kuchennego, nowych technik obróbki cieplnej i surowców to bezcenne doświadczenie dla naszych uczniów. Dopełnieniem nowych umiejętności była możliwość skorzystania z autorskich form serwowania dań samego szefa kuchni. W temacie dekorowania każdy z uczestników mógł pozwolić sobie na własną fantazję.
Przygotowana trzydaniowa kolacja to wspólne dzieło wszystkich uczestników. Warsztaty obok doskonalenia umiejętności kulinarnych, serwowania dań i obsługi klienta to doskonała forma integracji, pracy w zespole, odpowiedzialności za wspólne dzieło, właściwej organizacji pracy, panowania nad stresem przy czasowych ograniczeniach, gdy zachodzi konieczność obsługi dużej ilości klientów.
Zwieńczeniem trudu naszych uczniów była kolacja, którą mogliśmy wspólnie zjeść!
Z radością, pełnym żołądkiem i nowymi doświadczeniami wracaliśmy do domu.

Marta Biernat

 

 

Kontakt

Rekrutacja

Życie szkoły