Próbny egzamin zawodowy
- Urszula Woźnik-Batko
W dniach 9 i 10 maja 2019 r. uczniowie klasy 3 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych próbowali swoich sił podczas próbnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie T.06 – sporządzanie potraw i napojów.
Zadaniem uczniów było rozwiązane testu pisemnego składającego się z 40 pytań oraz wykonanie określonej potrawy. W tym roku uczniowie zmagali się z makaronem ze szpinakiem i deserem gruszkowym z sosem waniliowym. Ocenie podlegało zarówno przygotowanie potrawy, jak również sposób wyporcjowania i wyekspediowania potraw. Podczas wykonywania zadania oceniany był również sposób wykonania potrawy zgodnie z technologią produkcji. Nad prawidłowym przebiegiem tego egzaminu czuwały nauczycielki zawodu pani Klaudia Zborowska i Elżbieta Ziemianin-Profic. Zachęcamy do zobaczenia zdjęć z przebiegu egzaminu – galeria.